Rakenteiden kosteusmittaukset

Kosteusmittauksen tarkoituksena on selvittää asunnon yksittäisen tilan tai tietyn rakenneosan kosteustilanne. Usein kosteusmittaus tehdään kostean tilan, kuten kylpyhuoneen, rakenteiden kosteustason selvittämiseksi.

Kosteusmittaus ei riko pintoja

Kosteusmittauksessa ensimmäisenä tarkastellaan kohdetta pintapuolisesti lattian, seinien ja katon osalta. Havaitaanko hilseilyä, rikkoutuneita pintoja, halkeilua, värimuutoksia, kosteutta tai muita merkkejä, jotka voisivat viitata kosteusvaurioon. Tämän jälkeen kohde tutkitaan pintakosteusmittarilla. Kartoituksen aikana ei rikota pintoja vaan mittaus suoritetaan anturilla pintamateriaalien päältä. Mikäli kosteusanturi ei havaitse mitään poikkeavaa eikä ulkoisia vaurioita ole havaittavissa, ei rakenteita yleensä pureta, eikä lisämittauksia tarvita. Jos mittaustuloksissa havaitaan hälyttäviä arvoja, ovat lisätutkimukset tarpeen. Kosteusvaurioiden laatu ja laajuus voidaan todentaa poraamalla rakenteisiin mittareikiä ja määrittelemällä kosteus suhteellisella kosteuden mittalaitteella.

Mahdolliset lisätutkimukset porareikämittauksilla

Jos mittaustuloksissa havaitaan hälyttäviä arvoja, ovat lisätutkimukset tarpeen. Kosteusvaurioiden laatu ja laajuus voidaan todentaa poraamalla rakenteisiin mittareikiä ja määrittelemällä kosteus suhteellisella kosteuden mittalaitteella.

Kosteusmittaus paljastaa, mikä vahingon on aiheuttanut ja millä laajuudella. Kosteusvaurion ollessa kyseessä sen mahdolliset vaikutukset, kuten homekasvuston kehittyminen ja rakenteiden heikentyminen, ovat ratkaisevassa asemassa korjaustöiden laatimisessa.

Kosteuskartoitusraportti

Kun kosteuskartoitus on tehty, laadimme raportin, jossa selvitetään rakenneratkaisut ja arvio rakenteiden kosteustilanteesta. Raportti toimii myös hyvänä pohjana mahdollisen kosteusvaurion korjaukselle.

Kosteuskartoitusraportista selviävät seuraavat tiedot:

  • päivämäärä, jolloin mittaus suoritettiin
  • kohteen tiedot, tilaajatiedot
  • kartoittajan tiedot
  • mittaustavat ja mittauskohteet
  • mittaustulokset
  • toimenpide-ehdotukset
  • kohdekuvat, pohjapiirros

OTA YHTEYTTÄ

Pakollinen
Pakollinen

Jaa tämä sivu: